BERSAMA PMKI UNISZA

Sunday, April 11, 2010

Tips exam

Assalamualaikum w.b.t.

Bagaimanakah persediaan anda semua menghadapi final exam untuk kali ni? Harap kita semua akan lakukan yg terbaik untuk semester nie… Hanya lagi seminggu sahaja lagi study week akan melabuhkan tirainya dan exam week akan berlangsung.

Mahasiswa Muslim yang bertawakal kepada Allah SWT ketika menghadapi ujian dunia ini, dan ia mencari pertolongan-Nya. Sesuai dengan sabda Nabi SAW:

Maksudnya: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah SWT daripada mukmin yang lemah, meskipun keduanya baik. Berusaha untuk mencapai apa yang akan menguntungkan anda dan mencari bantuan daripada Allah, dan jangan merasa tidak berdaya”. (Shahih Muslim, hadis no. 2664)

Diantara mereka yang dimaksudkan ialah:

Berpaling kepada Allah SWT dengan membuat doa dengan cara apa sekalipun yang disyariatkan dalam Islam, seperti berkata, “Rabbiy wa ishrah Yassir li li sadri Amri” yang bermaksud, (Ya Tuhanku, memperluaskan dadaku dan membuat hal-hal yang mudah bagiku)”.

1- Pastikan tarikh, tempat dan masa peperiksaan yang tepat untuk semua subjek yang berkaitan.

2- Melakukan ulang kaji awal sebelum tempoh peperiksaan bermula.

3- Mengkaji contoh-contoh soalan semester lepas (bank soalan).

4- Meningkatkan keyakinan dan motivasi diri.

5- Pastikan kesihatan berapa pada tahap yang baik.

6- Jangan terlalu gelabah dan gementar.

7- Jika ada sebarang fakta atau jawapan yang telah anda hafal tetapi tiba-tiba terlupa, beristighfarlah kepada Allah beberapa kali, mudah-mudahan Dia mengembalikan ingatan anda.

8- Tidur lebih awal pada hari sebelum hari peperiksaan.

9- Datang awal ke dewan peperiksaan.

10- Menyiapkan semua peralatan yang diperlukan seperti pen, pembaris, alat geometri, kalkulator dan jam tangan.

11- Membaca doa sebelum meninggalkan rumah/hostel: “Bismillah, tawakkaltu ‘ala Allah, wa laa hawla wa laa quwwata illaa billaah. Ya Allah inni a’oodhu bika udalla sebuah aw Adilla, azilla aw aw uzalla, azlima aw aw uzlama, ajhala aw aw yujhala ‘alayya“.

Maksudnya: “Dengan nama Allah, hanya kepada-Mu aku berserah, dan tidak ada kekuatan melainkan kecuali dengan-Mu ya Allah. Ya Allah, aku berlindung kepada Engkau supaya aku tidak tersesat atau disesatkan, supaya aku tidak silap (tidak sengaja melakukan dosa) atau tersilap langkah, supaya aku menindas atau tertindas, supaya aku berbuat bodoh atau dianggap bodoh”.

12- Dan Jangan lupa untuk mencari orang tua anda bagi mendoakan anda, semoga anda semua dipermudahkan menjawab soalan. Seterusnya bertawakal kepada Allah.

Sekian…

-copy paste from Abu aswad-

0 comments: