BERSAMA PMKI UNISZA

Tuesday, August 28, 2012

Jalan Kehidupan

Insan bebas menentukan jalan kehidupan yang selesa dan sesuai dengan fitrah dirinya. Namun jalan-jalan yang dipilih itu wajib tidak bertentangan dengan al-Quran dan asSunnah. Juga sudah menjadi sunnatullah, semakin dewasa insan itu semakin sukarlah jalan kehidupan yang perlu ditempuhinya. Semakin besar tanggungjawabnya dan bebanan yang perlu dipikul.


Namun, ramai insan rebah dalam mendepani realiti kehidupan ini. Begitulah Allah memilih hambaNya yang benar-benar beriman .Insan ditapis dengan ujian dan dugaan yang melanda, sama ada terus bertahan dan beriman ataupun berputus asa dan berhenti berusaha.

Bagi yang terus bertahan, masih ada ujian yang menanti. Kadangkalanya, kita ditentang dan dibenci diam-diam. Kadangkala kita dipuji dan dirai.Kadangkalanya ada insan yang berdendam dengan kita atau mungkin kita yang berdendam dengan insan lain.

Mengapa perlu menyimpan dendam? Maafkan dan cubalah untuk melupakan kesilapan insan. Sama ada insan sedar atau tidak dendam itu sebenarnya hanya merosakkan jiwa insan itu sendiri. Inilah yang dimaksudkan oleh Prof Dr Yusuf al-Qaradhawi di dalam buku 'Di Manakah Kesilapan Kita?'. Tatkala beliau mengupaskan topik 'Kemampuan umat Islam pada bilangan tidak berfungsi',katanya umat ramai tapi berpecah-pecah.Beliau menasihatkan agar mengutamakan Islam berbanding perasaan diri sendiri. Bersatu dan berganding bahulah dalam menggerakkan Islam. Kita tidak disuruh mencari luka dalam berjuang. Namun, adakah dikatakan berjuang jika tidak ada luka?

Inilah warna kehidupan. Namun, bukan interaksi insan lain yang menentukan siapa diri kita secara tepat, tetapi pandangan Allah sahajalah yang menentukan siapa kita. Apabila insan semakin menyedari hakikat ini, insan semakin tenang dan redha dengan dugaan yang mendatang.

"Apakah manusia mengira akan dibiarkan mengatakan 'Kami telah beriman', sedang mereka belum diuji? " 
(Surah al-'Ankabut:2)

0 comments: