BERSAMA PMKI UNISZA

Sunday, October 21, 2012

SUKAN : APA KATA ISLAM MENGENAINYA??SUKAN : APA KATA ISLAM MENGENAINYA ?? 


Bismillahirrahmanirrahim,, SALAM MAHABBAH BUAT SEMUA MAHASISWA/WI UNISZA yang sudi singgah sebentar di blog PMKI ini........apa yang menarik sangat dalam blog ni? Blog ni sekadar perkongsian yang di lontarkan oleh barisan pimpinan PMKI untuk tatapan pembaca semua.. mudah-mudahan mendapat manfaat walaupun sedikit.. 

BOLA..BOLA..BOLA.. GOLLLLLLLLL.. berdesing telinga mendengar pekikan suara yang entah dari mana datangnya.. GOLLLLLL... sekali lagi...GOLLLLLLLLL.. apesal riuh sangat kat kafe ni.. oh bola kelantan lwn ATM.. patut pun.. lalu blok mahasiswi.. GOLLLLL.. aihh, deme ni tengok bola jugak ke.. bingit telinga ni di buatnya..boleh tahan jugak mahasiswi UniSZA abad moden ni.. dan akhirnya ... TAHNIAH PADA PASUKAN KELANTAN  yang telah menjadi juara bagi PIALA MALAYSIA buat kali ke 2 mlm tadi menentang Angkatan Tentera Malaysia, yang berlangsung semalam di Stadium Ahah Alam Selangor,, ( 3 – 2) .. kira ok la tu daripada xde kan.. walaupun saya bukanlah seorang peminat bolasepak yang tegar dan saya juga bukanlah orang Kelantan tetapi saya turut berbangga apabila negeri Kelantan dijadikan role model abad ini,, dek kerana Kelantan merupakan satu-satunya negeri yang amat subur dengan majlis-majlis Ilmu,, malah mendapat title negeri Serambi Mekah...tempat lahirnya para alim ulama’.. pemimpinnya sentiasa mengambilkira syariat Ilahi di dalam tampuk pemerintahannya.. Subhanallah untungnya orang Kelantan.. rugi kalau xambil peluang ni.. (budu je masih xboleh telan lagi.. ^^) 

Alang-alang bercerita mengenai sukan,, ingin saya kongsikan pd pembaca semua berkisar mengenai SUKAN DALAM ISLAM.. bukan apa yang kita anjurkan dalam sukan tetapi apa yang Islam anjurkan dalam Sukan...

 Islam menggalakkan Muslim menjadi kuat dan mencari jalan untuk kuat. Dalam hadith, Rasulullah SAW memerintahkan kepada kita dengan sabdanya :  

“Ajarlah anak-anak kamu berenang, 
memanah dan menunggang kuda”. 

Ini ialah seruan jelas untuk bersukan yang menunjukkan Islam meletakkan kepentingan bersukan dalam melatih individu Muslim dan menjadikan badan mereka sihat dan cergas. Tidak hairanlah apabila pepatah menyebut: “Minda yang cerdas bermula dari badan yang sihat.”


Bagaimana Islam Memandang Sukan?


>> Islam tidak melarang umatnya untuk memiliki badan yang kuat dengan bersukan. Muslim di arahkan supaya memiliki badan yang kuat dan minda yang cerdas disamping memiliki akhlak mulia. Dalam Hadith, kita dapati: 

                                           “Orang beriman yang kuat lebih baik dan 
                         lebih disukai Allah daripada yang lemah.” (Riwayat Muslim)Kesan Sukan Kepada Badan


>> Di dalam kitabnya yang terkenal „Zad-Al-Ma`aad‟, Imam Ibnul-Qayyem menyatakan pergerakkan ialah asas kepada sukan. Ia menolong badan membuang sisa makanan dengan cara tabii. Ia menjadikan badan aktif, meningkatkan immuniti badan dan melindungi badan daripada penyakit. Setiap organ ada jenis sukan yang sesuai dengannya. Bagi menunggang kuda, memanah, bergusti dan berlumba-lari, merupakan sukan yang memberi manfaat kepada seluruh badan.Bersukan Dalam Islam


>> Fakta!! Islam menggalakkan bersukan dan menjadikan seseorang sedar betapa besar, fleksibel dan lengkap agama ini yang Allah berikan kepada manusia. Dalam hal ini, Islam menekankan kepentingan latihan spiritual dan moral yang sepatutnya seiringan dengan latihan fizikal supaya mencapai matlamat yang dihajati. Dalam menyokong pasukan, keganasan wajib dielakkan. Bermegah-megah juga mesti dihindari.


>> Menang dalam pertandingan tidak bermakna halal menghina lawan yang kalah. Islam memandang sukan sebagai jalan untuk meningkatkan kasih dan kerjasama antara manusia, bukan jalan melukakan perasaan. Inilah sebab si pemenang tidak sepatutnya terbawa-bawa dengan kegembiraan sampai menghina lawan, dan yang kalah tidak boleh dihantui oleh cemburu terhadap kelebihan pihak lawan. Mereka mesti ingat yang kekalahan hari ini akan membuka jalan untuk kemenangan pada masa depan, jika mereka bersabar dan cuba menambah-baik diri mereka.


>> Dalam pertandingan, seorang Muslim tidak lupa adab memberikan pihak lawan layanan baik. Mengenepikan adab dalam pertandingan dan perlawanan ialah satu sifat munafik yang Rasulullah (SAW) rujuk apabila bersabda: “Terdapat empat sifat jika ditemui pada seseorang, dia seorang yang betul-betul munafik. Jika salah satunya ditemui pada seseorang, ia memberikan dia satu sifat munafik sampai dia meninggalkannya: jika diamanahkan dengan sesuatu, dia pecah amanah, jika bercakap, dia berbohong, jika berjanji, dia tidak tunaikan dan jika dia bertengkar dengan seseorang, dia melampau-lampau (menggunakan kata-kata kesat dan perbuatan buruk)”


 Panduan untuk Seseorang Muslim Dalam Bersukan:

1-Seseorang Muslim tidak sepatutnya lalai dengan sukan sehingga sampai mendorong   meninggalkan tugas-tugas agama ( fardu ain ) dan yang lain.

2- Seseorang Muslim tidak dibenarkan bersikap tidak peduli dalam bersukan dengan cara menimbulkan kecederaan kepada yang lain. Bersukan di atas jalan yang sesak misalnya, boleh menyebabkan kesesakan jalan, ini bukan cara Islam.

3-Perasaan fanatik membabi-buta dalam menyokong atau menentang satu pasukan adalah tiada kaitan dengan Islam, kerana ini benar-benar bercanggah dengan ajaran Islam yang menyeru kepada perpaduan dan kasih-sayang.

4- Tidak dibenarkan kata-kata kesat, perbuatan buruk dan fitnah semasa bersukan.

5-Islam tidak membenarkan pertandingan atau permainan yang melibatkan kedua-dua jantina, dengan cara membuka jalan hawa nafsu, syahwat dan keruntuhan akhlak.

6-Islam menolak semua permainan dan sukan yang mendorong rangsangan seksual dan menggalakkan kejatuhan moral seperti wanita berlatih menari dan ditontoni oleh orang ramai.

7- Setiap pertandingan tidak mengandungi unsur maksiat yang lain.
P/s : elakkan bersukan dan bertanding dek kerana kepentingan peribadi (macam dalam gambar ni).. dan bagi kaum muslimin, wajib tutup bahagian LUTUT apabila bersukan, dsb.. bagi kaum Muslimah,, aurat yang perlu di tutup adalah kesemua anggota badan kecuali muka dan kedua tapak tangan (aurat bagi kaum muslimah tetap sama dalam apa jua situasi apabila keluar daripada rumah atau tempat tinggal)... insyaAllah sama-sama kita ambil manfaat daripadanya.. ISLAM ITU INDAH & MUDAH jika di praktikkan..


Oleh : Marina Binti Mat Arus| EXCO SUKAN &  KESENIAN PMKI Unisza  2011/2012

0 comments: